IRR – מלכת התשואות

מהי תשואה IRR?

בתרגום ישיר IRR הוא שיעור התשואה הפנימי (Internal Rate of Return). למעשה, ה-IRR משקף את שיעור התשואה השנתית הכוללת של ההשקעה, והוא משמש להערכת כדאיות של השקעה אחת על פני השקעה אחרת.

איך זה שונה מה'תשואה' שרובנו רגילים לחשב?

ננסה להמחיש באמצעות דוגמה מעט פשטנית שאינה מתחשבת בכל הכללים החשבונאיים המקובלים, והכל על מנת לפשט את העניין ולעמוד על ההבדל העקרוני.

נניח שחברת 'הפנתר הורוד' מתכננת להשקיע בחברת סטארטאפ מבטיחה ולמעשה לרכוש אותה בעבור 100 שקלים. בשנה הראשונה 'הפנתר הורוד' צופה הכנסות בגובה 40 שקלים מחברת הסטארטאפ; בשנה השניה היא צופה הכנסות בגובה 60 שקלים; בשנה השלישית הכנסות של 50 שקלים; ובשנה הרביעית תקבולים של 20 שקלים בלבד.

על פי האופן שבו חלקנו רגילים לחשוב על תשואה, החישוב יראה כך: בשנה הראשונה ההשקעה צפויה להניב תשואה של 40% (40=40/100); בשנה השניה ההשקעה צפויה להניב תשואה של 60% (60=60/100); בשנה השלישית 50% (50=50/100); ובשנה הרביעית 20% (20=20/100). אם נסכום את התשואות ונחלק במספר השנים, נגיע לתשואה שנתית ממוצעת של 42.5% בארבע שנים.

אך האם זוהי הדרך הנכונה לחשב תשואה? ברור שבחישוב זה ישנה התעלמות ממספר פרמטרים, כאשר הבולט שבהם הוא התזרים השלילי שגרמה הוצאה של 100 שקלים מלכתחילה עבור רכישת הסטארטאפ, או ערך הזמן של הכסף.

IRR לוקח בחשבון את אותם פרמטרים חסרים ולכן הוא משקף תשואה שנתית בצורה מדויקת יותר. במקרה זה, לדוגמה, שיעור התשואה הפנימי לשנה הוא 27% בלבד (לעומת 42.5% בחישוב הפשטני).

כיצד מחשבים את ה-IRR?

איך הגענו ל-27%? אפשר לחשב זאת בקלות בנוסחת ה-IRR באקסל. כתבו במשבצת אחת מינוס (-) ואז את סכום ההשקעה, ובכל משבצת מתחתיה את התקבול הצפוי בכל שנה. לדוגמה, אם ההשקעה היא 100 שקלים והיא מניבה 40 בשנה הראשונה, 60 בשניה ו-50 בשלישית, הזינו במשבצת אחת 100-, תחתיה 40, תחתיה 60 ותחתיה 50. לאחר מכן פשוט הפעילו את נוסחת ה-IRR וסמנו את הטור כולו. התוצאה שתתקבל תהיה שיעור התשואה השנתית של ההשקעה. כדי לאמוד את התמונה המלאה – הוסיפו כל הוצאה (כולל דמי ניהול, מיסוי וכו') במינוס, וכל תקבול צפוי בסכום חיובי, בשנה שבה הנ"ל עתיד לקרות, והרי לכם תשואת ה-IRR נטו המדויקת להשקעתכם.

משום שחישוב תשואה ה-IRR דורש להעריך תקבולים צפויים, חשוב לדייק בהערכתם וכן בהערכת העלויות הכרוכות בעסקה, אחרת הערכת כדאיות העסקה לא באמת שווה הרבה.

קשר הגומלין שבין הסיכוי לסיכון

מטבע הדברים, בבחינת השקעה נרצה לראות IRR גבוה, אך כפי שציינו מספר פעמים בפוסטים קודמים – בחיים אין מתנות חינם. ככל שה-IRR גבוה יותר, כך בדרך כלל גדל גם הסיכון, ולכן יש לאזן בין ה-IRR לבין רמת הסיכון הרצויה.

רוצים ללמוד עוד על תשואת ה-IRR? האזינו לפרק 120 של Investcast:

קטגוריה

  • השקעות
  • נדל"ן

שיתוף ברשתות חברתיות

הרשמה לקבלת עדכונים

פוסטים נוספים

הרשמה לקבלת עדכונים

שיתוף ברשתות חברתיות

צרו קשר

אנחנו כאן כדי לעודד צמיחה, חופש וביטחון כלכלי. נשמח לעזור לכם להגשים את מטרותיכם – השאירו פרטים ונדבר בקרוב

הרשמה לניוזלטר

לקבלת עדכונים ותכנים שוטפים אודות קורסים, מפגשים והזדמנויות השקעה, הצטרפו לרשימת התפוצה של Rentpo

החילזון 6, רמת גן

החילזון 6, רמת גן

© כל הזכויות שמורות Rentpo 2022
דילוג לתוכן